Warren Buffetts hemligheter

Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika investerare,  berättar i tegelstensboken Snowball om sitt liv.

Det här är de åtta hemligheter om Warren Buffett som Forbes valde att plocka ut:


1. Misslyckad i skolan.
Det gick inte bra i skolan för lille Warren. Familjen flyttade till Washington när Warren var 12 år och han hamnade i dåligt sällskap. Han fick dåliga betyg, rymde hemifrån och snattade golfprylar. När pappan hittade grejerna i garderoben fick Warren en ordentlig utskällning som förändrade hans liv.


2. Tidigt affärsman.
Redan i högstadiet började han göra affärer och köpte en gård i Nebraska för cirka 8 800 i dagens penningvärde. Vinsten räckte också till att hyra in en man som kunde sköta gården.


3. Kom inte in på Harvard.
Efter college sökte Warren Buffett in till Harvard Business school, men han kom inte in. Unge Buffett lät sig inte nedslås, utan blev tvärtom glad när han såg att hans investeringsidol Benjamin Graham var lärare vid Columbia, ett annat känt universitet. Warren Buffett sökte och kom in.


4. Har gillat Pepsi mer.
Nu är Warren Buffett känd som en stor coca cola-drickare - och investerare. Men förut gillade han Pepsi mer. Det var när körsbärs-colan lanserades som Buffett fastnade. Efter det investerade han i företaget Coca-Cola och i slutet på 90-talet ägde han 12 miljoner aktier i läskedrycksföretaget.


5. Fokuserad och obeveklig.
Redan som elvaåring hade Buffett sagt att han skulle bli miljonär före 35-års ålder. Det blev han med god marginal och mer än så. Han är i dag en av de rikaste i världen, enligt Forbes genomgång tidigare i år, med en förmögenhet på över 60-miljarder kronor. Att ha fokus, menar han, är den viktigaste egenskapen för att nå framgång, enligt Forbes.


6. Hans första fru lämnade
honom 1977, det skyller han sig själv för helt och hållet. De älskar fortfarande varandra, säger han, men hon stod inte ut med att vänta på honom. Han hade redan tjänat ihop 72 miljoner dollar, men jobbade fortfarande lika mycket och hans fru kom i andra hand hela tiden. Envisheten uppger han själv som en av orsakerna till att hon valde att lämna honom, även om det varit en förutsättning för hans framgång.


7. För över 40 år sedan
var han nära att sälja Berkshire Hathaway för 84 kronor, de aktierna är i dag värda över 138 000 dollar styck, men han gjorde det inte. Det är han glad för i dag.


8. Han har gjort dåliga affärer.
I början på 80-talet köpte han aktier i US Air, som sedan föll ihop som ett korthus och Buffett förlorade ett par hundra miljoner kronor.

Warren Buffet hade det tufft i skolan och kom inte in på Harvard. Men det gick ju bra ändå. Foto: Scanpix

Foto: Scanpix 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0