Nytt liv i relationen med jobbet

1. Skapa din egen arbetsbeskrivning. De mest nöjda IT-proffsen är de vars arbetsbeskrivning ligger i linje med deras kompetens och intressen. Gör en inventering av dina faktiska arbetsuppgifter. Och försök förhandla dig till ett upplägg där du får göra mer av sådant du gillar och mindre, eller rent av bli av med, sådant du inte gillar. De flesta chefer vill få ut mesta möjliga krut av sina anställda och kommer att stödja den typen av byte - om det visar sig ge resultat.

2. Sätt upp ett mål. Vad blir ditt nästa karriärsteg? Att sätta upp ett - rimligt - mål att sträva mot kan skapa en känsla av mening, vilket är en nyckelfaktor för att vara tillfredställd med sitt jobb. Det hjälper dig också att komma vidare i din karriär. Tänk över var du skulle vilja vara om fem år och gör upp en plan över hur du ska nå dit. Kanske behöver du utbildning, utveckla en ny sida av din personlighet eller nya kontakter? Stegen du tar kommer att bygga upp ditt självförtroende - och troligen höja din lön.

3. Häng runt. Att etablera nya och starkare vänskapsband med dina arbetskompisar kan ha många fördelar. Du behöver såklart inte tillbringa all din fritid med dina kollegor, men det skadar inte att göra något tillsammans utanför kontoret ibland. Dina vänner på jobbet blir ett bra stöd i hårda tider och kan öka din entusiasm för det dagliga arbetet.

4. Stressa av. Visst finns det stress som det är svårt att göra något åt. Men de stressmoment som du kan hantera själv bör du eliminera omgående. Regel nummer ett: Sluta oroa dig för saker som du ändå inte kan kontrollera, till exempel din chefs åsikter. Regel två: ta tag i surdegarna direkt. Det kan vara lockande att skjuta upp saker, men ju fortare du tar tag i dem desto snabbare kan du stryka dem från att göra-listan. Slutligen: ta pauser! Även när du har mycket att göra.

5. Våga chansa. Att växa professionellt innebär att man måste våga ta vissa risker. Varje åtgärd som kan förbättra din karriär, som att begära löneförhöjning eller hålla en presentation vid en konferens, att bjuda ut VD på lunch eller begära ansvar för ett nytt projekt, ligger troligen utanför din bekvämlighetszon. Det är helt normalt att vara rädd för att misslyckas, men låt inte dina negative känslor hålla dig tillbaka. Det är väldigt tillfredställande att komma över personliga begränsningar.

6. Sök hjälp. Ta ett snack med folk du litar på som kan ge ärlig feedback på din situation. De kan ha stött på liknande problem under sitt eget yrkesliv och komma med goda råd som får dig på banan igen. Och bara genom att sätta ord på saken får du sannolikt en bättre bild av problemet och idéer om vad du bör ta dig till.

Källa: CIO.se

Kommentarer
Postat av: P

ska tänka på det här ett tag :)

2008-09-25 @ 22:39:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0