Vad oroar kineser och vad tycker svenskar?

En opinionsundersökning i sex storstäder i Kina gjordes av TCO och Novus Opinion och presenterade i juni en undersökning i syfte att fånga opinioner i framtidens Kina;


  • Kineser oroar sig mest över arbetslöshet (67 procent) eller att drabbas av olycka (77 procent).
  • Svenskar oroar sig minst över att förlora jobbet (18 procent).
  • Kineser oroar sig minst över klimatförändringarna (49 procent).
  • Svenskar oroar sig mest över klimatförändringar (60 procent) samt över att pensionen inte ska räcka till (56 procent) när den dagen kommer.

Vad säger det om skillnaderna i svensk och kinesisk kultur? Att svenskar har ett bättre skyddsnät när de förlorar jobben och är mer miljömedvetna? Jag vet inte.

Undersökningen har också fångat en tendens bortom stereotypen av den nyrika prylfixerade kinesen, nämligen en värderingsförändring bort från det materiella. Genom värderingsfrågorna kan vi fånga att det främst är ungdomarna som är mindre materiellt orienterade och verkar söka annat innehåll i livet. Bland de unga, både män och kvinnor finns tecken på annan rörelse.  Värderingsskillnaden mellan äldre och yngre syns bland annat i vad man tycker är viktiga förbättringar i livet. Efter bättre bostad, som alla drömmer om, finns bland annat "Att ha mer tid för hobbies" (34 procent av de yngre, 18  procent av de äldre),  och "Att ha mer pengar att köpa saker för"(16 procent bland de äldre). De är samtidigt ganska ointresserade av att kunna köpa mer saker (4 procent), en tydlig värderingsdriven attitydförändring.

det är ju välbekant att vår höga konsumtion är en stor bov vad gäller miljön. Kanske är kineser mer undermedvetet miljömedvetna (i alla fall de yngre om man får tro undersökningen) eller handlar det helt enkelt om att man har ett andligare sätt att se på omvärlden. Som bekant är Shopping Gud i västeuropa. ;-)

Källa: TCO


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0