Maxade solceller!

Solceller kan idag normalt bara omvandla 17 procent av det ljus de fångar in till energi. Det gör att solceller i många fall inte kan konkurrera ekonomiskt med traditionella kraftverk, men forskare vid Fraunhofer ISE i Tyskland har nu lyckats skapa en solcell som är mer än dubbelt så effektiv.

Normalt används kisel för att bygga solceller, men forskarna vid Fraunhofer har istället byggt celler med gallium, fosfor, indium och germanium. Den typen av celler är i och för sig inte nya utan de har redan används på rymdfarkoster. Problemet är att cellerna blir väldigt dyra och det har därför inte varit ekonomiskt försvarbart att använda dem i stora anläggningar på jorden.

Läs mer på Teknik 360

Ha en trevlig helg :-)

www.internetmarketingconference.com

...är jag på i 2 dagar så jag kommer inte att uppdatera bloggen förrän tidigast på fredag igen.
Vill du har något att läsa under tiden?
Kika in på min site www.hime.se

:-)

Skjut kameran med granatkastaren

Vad sägs om en kamera som tål att skjutas iväg med granatkastare för att ge en översikt av fiendens grupperingar?Företaget Dreampact Ltd., från Edinburgh, som består av före detta HP-tekniker som slutat på Agilent (fd HPs instrumentdivision) har utvecklat en kastkamera, en digitalkamera som kan kastas av fotsoldater eller skjutas upp med granatkastare för att ge en ögonblicksbild av fronten, när man inte själv kan sticka upp huvudet, eller när situationen framför är allt för komplicerad, med gränder och prång, och krypskyttar på taken.

Intressant att de kan bygga saker som denna men pacifist som jag är ... well, man borde kunna hitta bättre användningsområden för denna är krig? Lär ju inte vara färre människor som dör direkt av att sådant här utvecklas.

Läs mer på Teknik 360

Who is Chuck Norris? ;-)

Lite onödigt men ganska kul :-)

Chuck Norris facts:
1. When the Boogeyman goes to sleep every night, he checks his closet for Chuck Norris.
2. Chuck Norris discovered a new theory of relativity involving multiple universes in which Chuck Norris is even more badass than in this one. When it was discovered by Albert Einstein and made public, Chuck Norris roundhouse-kicked him in the face. We know Albert Einstein today as Stephen Hawking.

Find out here; www.chucknorrisfacts.com/

Antonia vet värdet av kvinnliga chefer

När Antonia Ax:son Johnson tog över Åhléns tillsatte hon 79 procent kvinnliga chefer och det gav resultat! I form av en större kundnärhet och chefer som var "på golvet" istället för att gräva ner sig i siffror på sina kontor. 1988 befann sig varuhuskedjan Åhléns på sin absoluta botten och hade ett rykte som hopplöst omodern. Ingen som på allvar var intresserad av design, mode eller smink skulle på den tiden ens kommit på tanken att gå in på Åhléns.

I dag, däremot, är det precis detta som Åhléns är känt för.


Hon säger bla;

- Om ett företag, eller en organisation, inte utvecklas och förändras så tappar du hela tiden dina bästa människor. De vill inte arbeta där längre. Och allt går i stå helt enkelt. Det krävs därför en ständig förnyelse. Om vi ska locka till oss de bästa medarbetarna så måste vi hela tiden förändras och förändras.

- Jag har insett att det viktigaste vi kan göra är att i stället tänka på hela familjen. Att göra det lättare för dubbelarbetande familjer och på så sätt göra det möjligt för både kvinnor och män att göra karriär parallellt.

När Antonia tog över som fjärde generationen Ax:son Johnson började hon jobba sida vid sida med Göran Ennerfelt som varit hennes fars närmaste man i företaget. Antonia och Göran är idag gifta. Det familjeföretag som startades av hennes farfars far för 135 år sedan, har inte bara växt utan totalt förnyats sedan Antonia tog över. 2007 blev koncernens mest framgångsrika år hittills.

Läs mer här


Googles Android i Mobil

Google-telefonen lanserades av mobiloperatören T-Mobile samband med en pressträff i New York, tisdagen den 23 september. Telefonen kommer att säljas under namnet T-Mobile G1 och har en pekskärm samt ett utfällbart tangentbord. En snygg detalj är att innehållet på skärmen automatiskt vrids rätt när man viker in eller ut tangentbordet. 


Fakta G1

Processor: Qualcomm® MSM7201ATM, 528 MHz.
Operativsystem: Android.
Minne
ROM: 256 Mb.
RAM: 192 Mb. 

Mått: (Längd x Bredd x Höjd) 117.7 mm x 55.7 mm x 17.1 mm.
Vikt: 158 gram med batteri.
Skärm: 3.2-tums TFT-LCD pekskärm med 320 x 480 (HVGA) upplösning.
Nätverk: HSDPA/WCDMA: Europa: 2100 MHz, USA: 1700/2100 MHz.
Upp till 7.2 megabit/s nedströms (HSDPA) och 2 Megabit/s uppströms (HSUPA).
Quad-band GSM/GPRS/EDGE:
850/900/1800/1900 MHz

Tangentbord: Utskjutbart med femraders QWERTY. 
Styrning: Trackball med enter-knapp.
GPS: Inbyggd gps-mottagare och kartor.
Bluetooth: Bluetooth 2.0.
Wifi: IEEE 802.11b/g.
Kamera: 3.2 megapixel utan autofokus.
Ljud: Inbyggd mikrofon och högtalare.

Taltid: Upp till 350 minuter med WCDMA, upp till 406 minuter med gsm.
Standby-tid: Upp till 402 timmar med WCDMA, Upp till 319 timmar med WCDMA.

Övrigt: Digital Kompass, Rörelsesensor.

Läs mer HÄR


Insamling av batterier men var?


Ibland kan det vara så att man verkligen vill samla in sina uttjänta batterier, men att man helt enkelt inte vet VAR man ska lämna dem. Därför har Batteriinsamlingen precis lanserat en ny sökmotor. I den söker man enkelt på den ort där man bor och hittar närmaste insamlingsplats.

För att sprida den här otroligt smarta sökmotorn, har vi tagit fram en widget. En widget är som en liten minihemsida där man kan lägga en massa rolig information. Vår widget är fylld med roliga filmer som berättar om batteriinsamling, nyheter, våra vänner och, givetvis, vår sökmotor.


Så här gör du för att lägga upp widgeten på din egen sida: 

Gå in på Batteriinsamlingens hemsida, http://www.batteriinsamlingen.se/. I menyn på vänster sida finns en länk som heter "Batteriinsamlingens vänner". Där kan du välja färg och storlek på din widget och enkelt klistra in den på din egen hemsida.


IT branchen trotsar konjukturkonkurser

Det är för tredje månaden i rad som antalet konkurser växer. Senast i oktober gick 19 procent fler företag i konkurs jämfört med samma period ifjol. Allra värst drabbad var Stockholms län där 53 procent fler företag tvingades stänga igen än under motsvarande månad 2007.  På riksnivå har antalet konkurser ökat med 7 procent från januari till oktober. Sett till it-branschen tycks sektorn stått sig stark om man ser till antalet konkurser under årets tio första månader. Den så kallade konkursutsattheten är oförändrad om man jämför med samma period 2007. Skriver E24

Känns betryggande att IT-branschen tycks ha soliditet än så länge i alla fall. Å anda sidan har vi ju alla blivit mer eller mindre beroende av teknik på olika sätt så en inte alltför kvalificerad gissning borde vara att det förmodligen kommer att ta tid innan vi börjar spara in också på sånt som IT-Infrastruktur på företag, laptops och säkerhetsprodukter inom IT.

Test: Är din chef ett kontrollfreak?

1. Är din chef perfektionist med full kontroll på minsta lilla detalj?
2. Vill chefen helst att saker och ting helst ska utföras på det enda rätta viset - det vill säga på hans eller hennes vis?
3. Har chefen svårt att ta kritik?
4. Gillar chefen mest de som är mest lika honom eller henne själv och som brukar hålla med?
5. Är din chef mån om att visa upp ett perfekt yttre; en perfekt fasad?
6. Känns det som om chefen aldrig är nöjd, alltid finns det någonting som kan bli ännu bättre?
7. Verkar chefen ha svårt för att släppa taget om jobbet när han eller hon är ledig?
8. Är din chef extremt målmedveten?
9. Hatar chefen att misslyckas?
10. Driver chefen på både sig själv och andra lite för hårt emellanåt?
11. Har chefen svårt att lita på sina medarbetare?
12. Ogillar chefen kreativa och självständiga anställda?
13. Har din chef svårt att delegera?
14. Vågar du knappt säga att du inte håller med?
15. Kommer din chef lätt i försvarsställning om han eller hon gjort fel?

12-15 "ja": Din chef har stora krav på sig själv och ett mycket stort kontrollbehov.

7-15 "ja": Din chef har medelstort kontrollbehov. Här någonstans hamnar många chefer idag.

0-6 "ja": Din chef har ett lågt behov av kontroll.

Resultatet ska förstås inte tolkas som en "sanning", men kan hjälpa till i funderingarna över hur du trivs med din arbetsledare. Så vad ska du göra om du konstaterar att din chef är en riktig kontrollmänniska? Fundera först över hur illa du tycker att situationen är, säger Nina Jansdotter. Mår du dåligt behöver du göra något.

Funkar det inte att prata med chefen? Försök att byta tjänst - internt eller externt

Källa: di.se


Samsungs datorer äntligen i Sverige!

Samsung kliver in på den svenska datormarknaden med fyra bärbara datormodeller. Från mitten av november kommer de fyra bärbara Samsung-datormodellerna R510, Q210, R710 och X360 att finnas tillgängliga på den svenska marknaden. 802.11n samt fingeravtrycksläsare. Läs mer HÄR

X360 är flaggskeppet i Samsungs datorutbud. Det här är en Intel Centrino 2-baserad dator med Intel Core 2 Duo ULV-processor, en 13,3 tum stor bildskärm och som erbjuds med en konventionell hårddisk eller en SSD-enhet på 128 gigabyte. X360 är en lätt, 1,29 kilo, och välutrustad dator med bland annat HDMI-port, VGA-utgång, 10/100/1000 Ethernet, Bluetooth, Wi-Fi-gränssnittet .Med ett utbytbart batteri med sex celler ska X360 få drifttider på upp till tio timmar.


Tre svenskor bland världens mäktigaste affärskvinnor

Tidningen Fortune har listat världens 50 mäktigaste affärskvinnor 2008, bland dem finns 3 svenska kvinnliga chefer;

Annika Falkengren, vd för SEB (plats 7)

Antonia Ax:son Johnson, Axel Johnson AB  (plats 21)

Christina Stenbeck , Kinnevik (plats 47)

Way to go! :-) Vi pöser över av stolthet!

Digigirlz pluggar extra på KTH

"KTH vill få in fler kvinnliga studenter, och då gäller det att börja i tid. I samarbete med Microsoft har runt 25 kvinnliga åttondeklassare varit med på ett tre dagar långt KTH-äventyr, med det ungdomliga namnet Digigirlz," skriver ittjej.

Hurra! Säger jag. Bra där Microsoft och KTH! Mer sånt så får vi fler tjejer i IT branschen :-)

Inte pappas fel att du är ful killen

...skriver Teknik 360: "Nu är det klart, man. Du kan inte att anklaga din pappa för ditt utseende. Kvinnor kan däremot tacka föräldrarna för sin skönhet. "

Läs mer HÄR

Business IT Summit 27 November

Årets viktigaste event för affärsuvecklare händer på Sheraton Hotel den 27 November där man kommer att diskutera affärsutveckling i kombination med modern teknik med både case och paneldebatter och annat smått och gott.

Anmäl dig HÄR.


Lek & Lär med Google

Google UK har laddat upp instruktionsvideor med tips & tricks för hur man kan använda sig av Google. 
I Instruktionsvideorna finns matnyttiga tips för såväl nybörjare som mer avancerade användare. Videorna finns att titta på här: http://www.youtube.com/googlethingstodo

Andra instruktionsvideor om andra ämnen hittar du på MonkeySee som jag skivit om i ett tidigare inlägg.

Tänk om människan inte fanns?

En liten film om vad som skulle kunna hända om männsikan inte längre fanns. den får en att tänka lite på vad vi lämnar för spår efter oss. var rädda om planeten vänner!Kimberly

RSS 2.0