Bryssel kräver mer kvinnligt inflytande

PRESSMEDDELANDE 2008-10-16 Bryssel kräver mer kvinnligt inflytande


EU- Kommissionen karriärutvecklar kvinnor med unik svensk metod

"Det är hög tid att bryta den manliga dominans som fått agera alltför ostört i EU i över 50 år. Kvinnor och män med sina olika bakgrunder och erfarenheter kompletterar varandra. Att inkludera kvinnor i beslutsprocessen handlar om representativ demokrati. Varken mer eller mindre", säger Margot Wallström, vice ordförande EU-kommissionen. (Aftonbladet 16/9 2008)

Kommissionens rekryteringsmål för 2008 är att 25 % av de seniora cheferna, 30 % av mellancheferna och hälften av övriga icke-chefer ska vara kvinnor. För att nå målet ska nu EU:s kvinnor karriärutvecklas. Inte bara befintliga chefer utan även kvinnor med ambitioner coachas att avancera.


Svenskt företag utvecklar EU-kvinnor

Svenska företaget KVINNOKOMPETENSEN har skrivit avtal med EU- institutionerna i partnerskap med EFE, Kommissionens ledande leverantör av organisations- och ledarskapsutveckling, och drar nu igång arbetet med att karriärutveckla ett 30-tal kvinnor på General Direktoratet för Regional Politik (REGIO). Fler intressenter inom institutionerna har hört av sig och står i tur att arbeta med kvinnorna på sina enheter.

"Vårt eget interna mål är att 70 % av kvinnorna som går våra program ska befordras inom ett år. Men eftersom EU är ett politiskt styrt system, där specifika meriter och regelverk råder, vågar jag inte lova en så hög siffra. Men jag räknar med att en majoritet av dem vi jobbar med här i Bryssel aktivt ska söka ledarskapspositioner på alla nivåer för att få mer inflytande", säger Anna Eliasson Lundquist, VD, Kvinnokompetensen.


Personliga varumärket avgörande

Under utbildningen får kvinnorna i Bryssel stöd i att plocka fram sina dolda talanger. Kvinnokompetensens specialitet är att utveckla kvinnors egna personliga varumärken.

"Vi kvinnor sitter ofta med hinder i huvudet som vi själva satt upp. Vi stödjer kvinnor att utveckla hela sin potential för att de själva ska snitsla sin bana istället för att någon annan ska göra det åt dem", säger Anna Eliasson Lundquist.

Kvinnokompetensen har 20 års erfarenhet av att karriärutveckla kvinnor på hemmaplan och Anna Eliasson Lundquist vet redan genom tidigare insatser i det europeiska näringslivet, att deras koncept också fungerar i Bryssel.

"Alla våra erfarenheter talar för att så fort en kvinna vaknar upp och ser vad hon verkligen vill så händer det saker. Vi ser dessutom att när kvinnorna börjar vårda sitt eget varumärke så inspirerar det också männen, vilket i dessa dagar är ett nog så viktigt mål".


Fakta

• EU- Kommissionen har aldrig letts av en kvinna.

• EU- Kommissionen har i dagsläget 18,5% kvinnor på seniora chefsposter, 20,4% kvinnliga mellanchefer och 38,4% kvinnor på icke chefsposter.

• EU- Kommissionen är indelad i ett antal General Direktorat. DG Regio arbetar med Regionalpolitik.

• Ca 25.000 personer arbetar inom Kommissionen

• En absolut majoritet av de företag som har avtal med Kommissionen om kompetensutveckling är baserade i Beneluxländerna.

 


Mer information om Kvinnokompetensen finns på www.kvinnokompetensen.com

Kommentarer
Postat av: Elena

Det är intressanta siffror!

2008-10-23 @ 04:32:49
URL: http://mamatherapy.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0