Chefer utesluter kvinnor med barn


2005 var 25 procent av personalcheferna negativt inställda till att anställa småbarnsmammor men enligt den senaste undersökningen som gjorts av SCB är det idag (2008) 10 procent som är negativt inställda men det mest oroväckande är att är inte ens hälften av de tillfrågade cheferna är uttalat positiva till att anställa mammor med små barn. Undersökningen visar dock att viljan att anställa personer över 55 år är något bättre än för tre år sedan. Var sjätte arbetsgivare ratar äldre arbetskraft,men nästan hälften är positivt inställda till att anställa personer över 55 år. Attityden till utlandsfödda har också förbättrats.


"- Förvånansvärt få är negativa till att anställa utlandsfödda. När det gäller utlandsfödda inom Europa är det faktiskt bara två procent som är negativa. Å andra sidan är hela sju procent negativa till att anställa personer som är födda utanför Europa. Utifrån debatten och läget på arbetsmarknaden får man ändå säga att det är få som har en negativ syn på att anställa utlandsfödda, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef vid TCO. "

Man kan ju fråga sig om dessa personalchefer själva har barn eller gamla föräldrar som har arbetat på ett företag en längre tid och sedan blivit arbetslösa? De kanske kommer från en annan planet? Personalchefsplaneten där det bara finns vuxna men inga barn eller äldre eller invandrare för den delen! Hallå?! Det är 2008 nu och fortfarande finns dessa försoffade och dumma åsikter som ska diskriminera de grupper som redan har det tuffast på arbetsmarknaden! det är välkänt att kvinnor och män generellt sett blir bättre projektledare, chefer och medarbetare sedan de får barn.Varför? För att man lär sig att hantera fler saker på samma gång, att ha tålamod, utvecklar ledaregenskaper och byr sig om någonting annat än sig själv.

Även diskrimineringen av äldre människor som sitter på så otroligt  mycket kunskap efter månda års arbete både hemma och i företag är skrämmande nonchalant. Vad hände med att ta tillvara på äldre männsikors visdom? Har vårt samhälle blivit så kallt och ignorant att vi tror att vi vet allt när vi är 30? Diskrimineringen av invandrare gör mig ledsen varje gång jag läser om det. Inte bara ignorerar vi att kulturella skillnader är en stark fördel i en värld som krymper och där företag har nytta av etniska skillnader och kunskap om olika kulturer utan dessutom missar företagen chansen att anställa kompetenta männsikor som i många fall har väsentligt högre utbildning än de som får jobbet för att de är "svenskar".


Fakta om undersökningen;
Totalt tillfrågades knappt 1800 personalchefer eller personer med motsvarande befattning. De arbetar såväl inom privat som offentlig sektor på små, medelstora eller stora arbetsplatser. Frågan som SCB ställde lyder: "När er arbetsplats skall nyanställda, vilken är er uppfattning om sökande som är..." De svarande fick bedöma hur de såg på åtta olika kategorier: sjukskrivna från annat arbete, långtidsarbetslösa, äldre än 55 år, småbarnsmammor, småbarnspappor, utlandsfödda utom Europa, utlandsfödda inom Europa och personer yngre än 30 år. Undersökningen utfördes under vintern 2007.
 
Källor; SCB, E24 mfl.

Kimberly :-/


Kommentarer
Postat av: Madelene

Hur är det själv då, damen?? =)

2008-08-29 @ 11:08:09
URL: http://http:/mjukvarelse.blogg.se
Postat av: Kim

Jag föredrar att jobba med 50/50 dvs hälften kvinnor hälften män eftersom det helt enkelt blir bättre stämning då! :-) Om man skulle diskriminera alla med barn så undrar jag också vem som ska göra jobbet? Jag menar, det är ju trots allt en ganska kort period som barnen är små. Jag skulle inte tveka. Kompetens är fortfarande det viktigaste :-)

2008-08-29 @ 12:54:09
URL: http://techiegirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0