10 säkra sätt att få sparken

1. Girighet. En chef på ett statligt verk berättar hur han frågade en medarbetare om en "relativt okomplicerad fråga". Medarbetaren, som just stämplat ut för dagen, tog då åter fram sitt passerkort och stämplade in. Sedan svarade hon på frågan och stämplade sedan ut igen. "Jag har fortfarande inte hämtat mig" säger han till Shortcut.


2. Omogna medarbetare.

3. Oproffsighet. Som att dumpa en plastpåse med dokument vid den nya medarbetarens tröskel och gå.


4. Dumma förslag.
Som att säga självklarheter eller att "prata luft" under för lång tid på internmöten.

5. Privatliv på jobbet. Bli kompis med HR chefen eller inled en relation med en kollega.


6. Slöhet.
Fråga vad du ska få ut av en viss uppgift, när du tillfrågas om du kan utföra den.


7. Blyghet.
En chef för ett svenskt teknikföretag tycker det är trist när unga, nya medarbetare sitter inne med frågor som de tror är dumma och därför är tysta på möten.


8. Onödiga möten.
En vd för ett mellanstort företag berättar att han hade en medarbetare som ville visa att han tog egna initiativ och bokade in sin chef på möten med olika säljare, trots att det inte var aktuellt att köpa något av dem.


9. Osjälvständiga medarbetare.
 Att "stämma av till förbannelse".

10. Trivselgnäll.
En chef berättar att han tycker hemskt illa om medarbetare som gnäller över att kick-offen inte är tillräckligt häftig eller att lunchen inte personalmatsalen är äcklig, eftersom sådana personer tenderar att sprida sin negativa inställning till andra medarbetare.

Läs mer HÄR

Ha en trevlig julhelg alla! :-) Nu tar jag bloggpaus till efter nyår!!!


Tio supertips som höjer din lön med 10 procent

...snart löneförhandlingar i sikte och samtidigt lågkonjunktur...hur gör man för att få upp lönen?
Ett par brittiska författare har satt ihop en liten tipslista (ur boken: How To Get A Job You'll Love ) för detta;

1. Gör din hemläxa. Konsultera rekryteringsfirmor, lönetabeller och kollegor. Vad är rätt lönenivå för just ditt jobb? Lista de egenskaper du tror krävs för att hamna i toppen av det löneintervallet.

2. Var klar i din målsättning. Var inte för vag när du begär ett möte med din chef. Säg rakt ut att du vill diskutera en lönehöjning, börja inte svamla om du vill diskutera allmänna framtidsutsikter.


3. Var ärlig och rak med dina krav.
Både mot dig själv och din arbetsgivare. Är det verkligen ett lönelyft som är viktigast? Eller är det lika viktigt med mer flexibel arbetstid eller mer varierade arbetsuppgifter?


4. Skapa rätt intryck.
Var noga med att se ut, handla och låta som en person som har ett jobb med 10 procent bättre betalt. Förhandla aldrig om en löneförhöjning i slitna kläder!


5. Tänk igenom din framställning. Börja alltid med att prata om vilket stort bidrag du gör till din arbetsplats, börja aldrig med att prata om pengar.


6. Kom med ett bud, inte ett klagomål.
Chefer blir alltid defensiva när pengafrågan kommer upp. Hur du än lindar in det kommer de att fokusera på ditt missnöje. Var därför noga med att poängtera hur mycket du uppskattar jobbet och att du trivs.


7. Bland inte in din egen privatekonomi.
Börja inte tala om att du behöver en viss lön för att klara din familjs behovs, "nu när räntan höjts" etc. Fokusera på vad du bidrar med till företagets framgång.


8. Låt chefen skjuta först.
Försök att in i det längsta att få arbetsgivaren att komma med ett förslag på hur högt de kan tänka sig att gå. Om han/hon frågar: "Vad hade du tänkt dig?", så gör ett sista försök med motfrågan: "Vilka nivåer är tänkbara?".


9. Förhandla som ett proffs.
Tro aldrig att det första erbjudandet, särskilt om det kommit snabbt, är det sista. Ställ budet i relation till hur mycket du bidrar med och hur mycket det skulle kosta att ersätta dig.


10. Stå på dig.
Din arbetsgivare förväntar sig att du ska vara precis lika påstridig och förhandlingsskicklig i lönesamtalet som du är i ditt vanliga jobb.
 
Have fun!


Slakt på Yahoo!

Yahoo bekräftade i går att företaget påbörjat uppsägningen av minst tio procent av företagets personal. Yahoo har i dag 15 000 anställda världen över och det är ännu osäkert om ytterligare nedskärningar av personalen kommer att ske.

Uppsägningarna är en del i ett nedskärningspaket som ska spara företaget 400 miljoner dollar om året. Förutom uppsägningarna ska Yahoo flytta flera kontor till platser som är billigare.

När Yahoos medgrundare Jerry Yang i början av 2008 tog över rodret som företagets vd var hoppet stort om positiva förändringar. Dessvärre lyckades han inte få Yahoo på fötter igen och han har kritiserats starkt för sin ovilja att godkänna Microsofts bud på företaget.

Yahoos aktievärde har fallit med över 50 procent under det gångna året och rykten om att Microsoft återigen har ingått i förhandlingar med företaget har florerat i medierna. Vi får med andra ord se fram emot ett 2009 med en fortsättning på dokusåpan kring Yahoo...

:-)

82 år, kvinna o chef!

Kerstin Dellert är 82 år, chef och konstnärlig ledare för teatern Confidencen i Ulriksdal, Solna, utanför Stockholm. Nu ska hon bli TV-stjärna också, även det med slottsanknytning, i 'Stjärnorna på slottet'. De få gånger hon framträder - idag lyfter hon hellre fram andra - är det fortfarande i glitterstass, fast stilettklackarna har ersatts av vad som närmast liknar amerikansk hiphops-blingbling i gymnastikskoform.

Hejja Kerstin Dellert! :-) Bra förebild där ;-)

Lite musik från Vattenfall??

Vad säger man...reklam på riktigt eller ett sjukt infall på en Vattenfall kick-off? Eller...någonting annat?


Mobil reklam fortfarande försvinnande

Mobilmarknadsföring står för 0,1 procent av annonseringen i Sverige, enligt den senaste kvartalsrapporten från Institutet för reklam- och mediestudier (IRM). Det motsvarar 9 miljoner kronor. Det betyder med andra ord att vi användare fortfarande inte är redo att ta till oss mobila tjänster & erbjudanden. Jag har skrivit en artikel på engelska om detta på min site www.hime.se också. Läs mer där!

RSS 2.0