Ditt mobilnummer är till salu

"När du mobilsurfar kan du inte räkna med att vara anonym. I själva verket finns det risk för att sajtens ägare vet precis vem du är eftersom de kan se ditt mobilnummer. Det är nämligen till salu - via din operatör!"skriver IDG

När du surfar via datorn syns det inte att det är du som besöker vissa sajter, det enda spår du möjligen lämnar är ett IPnummer. När du surfar med mobilen har du inte alls samma skydd. Din mobiloperatör kan sälja vidare dina uppgifter till den som äger sajten. Om din operatör har slutit avtal med en specifik sajt kan de, när du surfar in med mobilen på sidan, få tillgång till ditt mobilnummer . Genom det kan de dessutom få information om vem du är och var du bor. 

När du accepterat operatörens allmänna villkor godkänner du nämligen att uppgifterna säljs vidare. Frågan är hur många som verkligen har läst igenom de allmänna villkoren som kommer med abbonemanget och om det faktiskt går att avsäga sig detta. Jag har inte hittat någonting som tyder på att man kan avsäga sig det eller ändra denna klausul i sitt mobilavtal när man skriver på det. Egentligen är det konstigt att man inte kan förhandla om detaljerna i ett mobilavtal.

"Alla operatörer gör så här", säger Karin Nordlund, pressansvarig på Telia, om att sälja sina kunders mobilnummer till sajtägare.
"Alla operatörer gör så här", säger Karin Nordlund, pressansvarig på Telia, om att sälja sina kunders mobilnummer till sajtägare.


"- Det är mycket tveksamt om ett litet stycke i det finstilta kan anses som ett fullgott samtycke till att personliga uppgifter lämnas ut. För ett fullgott samtycke krävs att det tydligt informeras om vad det gäller, samt en aktiv handling från konsumenten. Det kan till exempel vara en ja och nej ruta som man själv bockar av, säger Magnus Karpe på Konsumentverket. "

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0