Härskartekniker


Projiceringsmetoden
- All negativ kritik som du för fram vänds mot dig, du får skulden för det du klagar på. Bemöt så här: Lyft upp spegeln så att härskaren får se vad du ser. Påpeka, ifrågasätt och led tillbaka samtalet på rätt spår. Håll dig neutral, gå inte till attack eller in i försvar.


Komplimangsmetoden
- Du överöses med komplimanger med syftet att du ska göra något utöver det förväntade. Bemöt så här: Tacka vänligt men inte mer, du ska aldrig behöva betala för en komplimang.


Stereotypmetoden
- Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad och placerad i ett fack där härskaren vill se dig. Bemöt så här: Fördomar är vanliga, men inte okej. Uppmärksamma härskaren på fördomen, fråga vänligt vad han eller hon menar och förklara misstaget.


Uteslutningsmetoden
- Du blir inte sedd i en situation där du borde bli sedd. Med kroppsspråk, blickar och samtal signalerar din härskare att du inte är viktig. Bemöt så här: påpeka din upplevelse och lyft fram problemet. Då är det svårare för din härskare att fortsätta. Men var samtidigt medveten om att många kan utesluta omedvetet.


Hierarkimetoden
- Oavsett under, mellan - eller i överläge kan härskaren använda sin position för att förtrycka i jakten på makt. Bemöt så här: Även om du attackeras med personliga påhopp hjälper det sällan att gå till motattack. Förklara att slutsatsen som har dragits om dig är felaktig. Om du så har attackerats med personliga påhopp hjälper det sällan att gå till motattack.


Tidsmetoden
- Härskaren använder "tid" som skäl för att du ska vara tyst, att han eller hon har varit längre eller kortare tid än du i gängen, på jobbet eller på jorden. Bemöt så här: Kanske kan beteendet bottna i osäkerhet. Ge i så fall din härskare lite tid att mjukna.


Självförvållad härskarteknik
- Med osäkert kroppspråk, tonläge och klädsel gör du dig själv mindre än du är. Bemöt så här: Inse att du är den du är och att du duger utmärkt så.

Ur: Härskarmetoder av retorikkonsulten Elaine Bergqvist


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0