Bredband fortsätter att öka men Internet stannar av

78% av svenskarna har nu tillgång till bredband i hemmet - det är en ökning med 4 %-enheter från föregående år när motsvarande siffra var 74%. Trots det så är nu de nytillkomna som skaffar Internet till hemmet väldigt få. 

Nu kommer de första resultaten från vår årliga undersökning Svenskarna och Internet. Studien baseras på över 2000 telefonintervjuer och utgör ett representativt urval för Sveriges befolkning. Undersökningen avrapporteras i huvudsak genom "Svenskarna och Internet 2009" på Internetdagarna i november i år men redan nu släpps en del i faktabladet "Internet och bredband i Svenska hushåll 2009", som finnsatt läsa eller ladda ner på wii.se.

 
Fortfarande tillkommer nya Internetanvändare och det blir allt fler som har tillgång till bredband. Men ökningen går nu mycket långsamt. Det är främst personer som inte varit uppkopplade, men redan har en dator, som nu blivit Internetanvändare. Antalet helt nya användare av Internet som skaffat både dator och Internet är få.

86% av befolkningen över 16 år har år 2009 tillgång till dator i hemmet. 83% har tillgång till Internet, och 3% har tillgång till en dator som inte är Internetuppkopplad. 2009 har 78% av befolkningen tillgång till bredband i hemmet, vilket motsvarar 94% av Internetanvändarna. Både telefonmodem och datorer utan Internetuppkoppling börjar således bli allt ovanligare. Även om de mobila bredbandsabonnemangen blivit vanligare, är det en mindre andel som använder det som sin huvudsakliga Internetuppkoppling i hemmet.

- Vi har tidigare sett att Sverige varit relativt unikt med en fortsatt tillväxt av tillgången till Internet i hemmen, trots redan höga nivåer. Många länder har stagnerat på lägre nivåer. Tilltar inte utbredningen av Internet kommer en stor grupp människor att stå utanför informationssamhället under en lång tid framöver, säger Janne Elvelid, VD World internet Institute. 
 
Tillgången till Internet i hemmen hade en snabb tillväxt i slutet av nittiotalet för att sedan under 2000-talet ha en långsammare men stabil tillväxt. Denna har nu mattats av kraftigt det senaste året.

Pressmeddelande från World internet institute 2009-06-10


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0